neljapäev, märts 16, 2006

Vanemaks saades olen mingil seletamatul põhjusel hakanud järjest rohkem vasakut kätt kasutama. Arvatavasti tuleb see pidevast arvutiklaviatuuri näppimisest, mis on üle kandunud ka teistesse tegemistesse. Ent parema käe eeliskasutamine võib olla ka ühiskonna poolt peale surutud - ühelt poolt laps ju jäljendab teisi (so paremakäelisi) ja teiselt poolt on ju mugav, kui kõik kasutavad söömisel või muudel käe kasutamise juhtudel ühte kätt. Ja see juhtivate ajupoolkerade teooria on ju kõigest ainult teooria:P

4 kommentaari:

Thredahlia ütles ...

Oleks see vaid kõigest teooria :( seda on korduvalt tõestatud. Ilma sundimata vasakukäelisest inimesest ikka paremakäelist ei kasva.
Jube koolisüsteem oli kunagi, kui vasakukäelised lapsed sunniti vägisi parema käega kirjutama. Mingil määral on see jah õpitav pikaajalise kogemuse varal, aga mitte sel tasemel, et käed saaks täiesti võrdseks.

Hoopis huvitavam fenomen mu meelest on see, kui inimene on sünnipäraselt mõlemakäeline. Sel juhul võib eeskuju ka tõesti mõjutada, aga lapsed on huvitavad - joonistavad kord ühe, kord teise käega ja teevad vahel kummagi käega täiesti erineviad asju - nende koordinatsioon on erinev. :)

Ai.. füsioloogia loengud olid põnevad - inimene on üks ütlemata põnev masinavärk. :D

Sots ütles ...

Nujah, eks ma enamasti kirjutan ikka lõbu pärast ja sageli just sellest, millest ma eriti midagi ei tea:D Ja kirjatükk oligi tglt ajendatud Triinu mõlema käega söömisest...

krista ütles ...

kunagi õppisin ise ka parema käega kirjutamist, kuna pidi :))))... ära ei õppinud.

Aga mis mina tähele olen pannud, et filmides peaaegu alati kirjutatakse vasaku käega .... ju siis on popp :)

Thredahlia ütles ...

Käelisusega käivad paratamatult need silmsused-kõrvsused, jne. kaasas, sest "süüdi" on aju funktsionaalne ehitus. Käelisus lihtsalt paistab kõige rohkem välja. Vaata kas või parema-ja vasakukäeliste saapakontsasid - seal seesama erinevus, aga käivad ikka inimesed mõlema jalaga üsna võrdselt ja see ei paista nii välja.