reede, jaanuar 20, 2006

Plagiaat, koopiakaitse, ideevargus ja muud elukad
Viimasel ajal on käsitöötegijate hulgas aktuaalseks muutunud plagiaadi, ideede varguse jms seotud küsimused. Arvamusi on nii ja naasuguseid nagu ikka. Ja arvatavasti olen ka mina rikkunud koopiakaitse reegleid kui panen siia blogisse üles ajakirjast pildistatud mustri foto:( Ometi ei jõua mulle kohale, kuidas mustri pildistamine ja selle avalikustamine koos viitega on kuritegu, samal ajal kui nt mingi autori raamatust luuletuse pähe õppimine ja selle nt koolipeol ette kandmine seda ei ole. Ega siis autori käest ju selleks nõusolekut ei küsita ja arvata võib, et ega koolilapsele luuleraamatut koju kaasa ei anta, vaid tehakse sellest luuletusest ikka koopia. Nii et sel juhul kaks kuritegu korraga või kuidas. Ideede vargusega on loomulikult veelgi segasem lugu.

2 kommentaari:

Aet ütles ...

Minu arust on see ka väga vaieldav teema. Mina arvan, et kui sa oled midagi teinud ja paned mustri üles ja kirjutad täpselt juurde, kust muster pärit on, siis ei ole see mingi plagiaat. Pigem reklaam ajakirjale või autorile.

Cairbre ütles ...

No sul on ju ainult koepinna joonis, mitte ju isegi terve kudumi muster. see on minu arust võrreldav tsitaadiga luuletusest, mitte terve teos. Iseasi on see kui skannitakse sisse terveid raamatuid ja ajakirju. Siis jääb ju ajakiri ostmata ja autor tasustamata.

Massiline ja häbematu skannimine on see mis autoritelt leiva viib.