laupäev, detsember 23, 2006

Kõik algas sellest, et eile jäi Triinu hoidja juures Päkapikuraamatut lugedes hommikul kell 10 magama. Ja nii magas ta kella 1-ni, mistõttu kustus ta õhtul juba pool üheksa ära. See päädis muidugi sellega, et Triinu tõusis täna öösel juba enne kukke ja koitu. Ja kuna ma nagunii tahtsin täna piparkoogitainast teha, siis tegin ma sellega ka kohe algust. Lähenesin Ida Savi raamatus "Saiad, pirukad, koogid, tordid,küpsised" (2005) antud piparkoogitaigna retseptidele loominguliselt ning koostasin endale sobiva retsepti.

Siirup
400 g suhkrut
150 ml kuuma vett

Suhkur pruunistada niikaua, kuni suhkrutükid on enam-vähem sulanud. Lisada ettevaatlikult vähehaaval kuum vesi. Keeta kuni kõik suhkrutükid on sulanud.

Tainas
Siirup
400 g võid
4 muna
400 g hapukoort
2 tl kaneeli
1 tl peenestatud nelki
1 tl pipart
2 tl söögisoodat
2 tl küpsetuspulbrit
u 2 kg jahu (tegelikult tunde järgi)

Veel kuumale siirupile lisada võitükid, lasta jahtuda. Munad lahti kloppida, lisada siirup ja või, hapukoor ning segada. Lisada jahu, millesse segada maitseained, sooda ja küpsetuspulber. Sõtkuda taigen. Kui taigna söömisest on isu täis, küpsetada piparkoogid või panna tainas külma.


See piparkoogitegu oli täielik fun: põnev toimetamine, fantastiline karamelli lõhn, hapukoore ja siirupi segu võrratu maitse ning lõpuks muidugi taigna söömise võlu.
Kommentaariks veel nii palju, et kogu piparkoogitegu võttis mul aega u 1, 5 tundi ning kõige raskem kogu asja juures oli nelgi peenestamine. Täiesti süüdimatult tampisin tükk aega puunuiaga riide sisse pakitud nelke, mõtlemata magavate naabrite peale.

Kuna meie piparkoogitainas rändab nüüd piparkoogitegijate juurde, lisan siia info piparkookide häädusest paari päeva pärast.

Kommentaare ei ole: